lauantai 28. heinäkuuta 2018

Tapahtuma keskiajalta

PÄIWÄKÄSCY

Minä, Mårten Kantwicilainen Porckalan ritaricunnasta ilmoitan päiwäcäskyn, jonca Kantwicin linnan herra Henric Sockerbit II till Kantwic on antanut:

Ritarit Maximillian ja Jeremias. Tehtäwänne kesciaica-juhlassa on olla cavaljerina tyttärille Pulmu Petronella Henricsdotter till Cantwic ja Sircku Sofia Solweig Henricksdotter till Kantwic. Ritarien tulee walita tyttäristä toinen taistelemalla peitsin, jonca woittaja saa walita ensin.

Kantwik 27 päiwänä heinäkuuta 1618
Kantwicin linnan herra Henric



Kantvikissa on ollut melkoista tohinaa menneellä viikolla. Shopmannin kangasosastolta on haettu erilaisia kankaita pukuihin, on hankittu vanhanmallisia kenkiä ja saappaita, keskiaikaikaa markkeeraavia koruja ja vaikka mitä. Ja miksikö? - veikkaanpa, että kaikki johtui edellisviikonlopusta, kun Sirkku ja Pulmu kävivät Hollolan keskiaikamarkkinoilla. Taisi kipinä tarttua, vaikka näillä helteillä tulen kanssa pitääkin olla varovainen.

Jonkinlainen keskiaikatapahtuma piti saada Kantvikiinkin. Ei nyt ihan markkinoita voi noin vain pistää pystyyn, mutta keksiaikaiset juhlat olisivat hyvä juttu. Siitä se lähti ja näkeepä sitten, syntyikö tästä perinne :) 

Mortti julisti Kantvikin linnanherran päiväkäskyn. Sitä ennen pojat olivat käyneet metsällä, sillä juhlissa tarvittiin kunnollinen sika grillattavaksi, ja sen piti olla kanvikilainen villikarju, näin kaksoset olivat asian ajatelleet. Edessä saattoi kuitenkin olla pikku ongelma. Kukaan ei ollut kuullut moisesta villisiasta. Noh, ehkä sellainen jostakin löytyy. Lopulta pojat palasivat metsältä sika säkissä. ja metsämiehet saivat ylpeänä kertoa Sirkulle ja Pulmulle, että se kantvikilainen villisika löytyi oikeasti.

Joukko poikia keräili polttopuita ja jotkut rakensivat kunnon telineet vartaalle, johon se peto lopulta laitettiin grillattavaksi. Tuota noin, tuoko villikarju, minusta näyttää, että se on jonkun karannut kotinassu ja aika hoikassa kunnossa. Niitähän täällä karkailee tuon tuostakin, niinkuin kissoja jossakin muualla, ja karkaileehan merisikojakin , noita lemmikkimarsuja. Mutta eikun sika vartaaseen, kyllä se menetelee, kunhan saa vähän väria ja hyvää se on joka tapauksessa.

*     *     *
TURNAJAISET

Ritarit Maxmillian ja Jeremias (ei ole vaikea arvata, keitä he ovat) valmistautuivat taistelemaan linnanneitojen valinnasta. Haarniska ei ole ehkä ihan mukavin vaateparsi näillä kolmenkympin keleillä. Herrat ritarit olivat hyvin ritarillisia toisilleen ja tekivät salaisen sopimuksen, josta ei saanut hiiskua kellekään. He sopivat nimittäin, että Maximillian vanhempana tulisi voittamaan ja pudottaisi heti ensimmäisessä kontaktissa Jeremiaksen peitsen. 


Turnajaiset alkakoon!


Ritarit lähestyvät kohtauspaikkaa, joka on tallin oven kohdalla...


... ja sitten, Ritari Maxmillian antaa iskun ritari Jeremiaksen peitseen... 
Peli on ohi, ennenkuin se ehti kunnolla alkaakaan. Se on hyvä, sillä Pulmu näyttäisi olevan pyörtymäisillään tässä kuumuudessa.


Ritarit ovat aina kohteliaita - toisilleenkin :) 


Valinnan aika, ritari Maxmillian valitsi Pulmu Petronella Henrikintyttären, koska Pulmu Petronella on kaksosista vanhempi ja hän syntyi neljännes tiimalasillista ennen  Sirkku Sofiaa.  Ritari Jeremias sai Sirkku Sofia Solweig Henrikintyttären. 

*     *     *

KESKIAIKAISET SIKAJUHLAT


Pöytä on katettu ja toinen toistaan hienompi neito ja herra saapuvat. Jokainen tietysti uteliaana tutkailee, miten kukin on pukeutunut ja millaisia koruja he ovat saaneet hankittua


Tuo sikahan taitaa mennä täydestä...



 

... ja näkyy riittävän, koska toinen puoli on vielä syömättä :) 


Kohottakaamme malja KANTWICILAISELLE WILLIKARJULLE

SKÅL!













1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Hienot turnajaiset ja sika:)