perjantai 19. helmikuuta 2016

Pilkillä (esivalmisteluista)

Pilkillä - blogitekstin ja kuvien valmisteluun piti valmistaa muutamia juttuja etukäteen. Vaikka en yleensä kuvaa mitenkään näitä esivalmisteluja, niin nyt teen poikkeuksen.

Pulmu ja Sirkku olivat valmiina vaatetusta myöten. Koska kuvauspaikaksi päätimme vaimoni kanssa piha ja aito jää, oli edellisillalla laitettava "vesi jäätymään", eli matalalle metallivadille vettä, muovipurkki avantoreiän kohdalle ja vati terassille jäähtymään.


Aamulla jää oli tämännäköistä. Muovipurkin poistaminen oli aika haastavaa, koska jään välissä oli vielä vettä. Toisaalta, olisiko purkkia saanut pois rikkomatta jäätä, mikäli se olisi läpijäätynyt. 


Vielä oli kehiteltävä jääkaira, pilkkionki ja pilkkijakkara, sekä tietysti silikonikalalle koukku suuhun. 


Pilkkionki on lyhyt pätkä tikkarin tikkua, jonka päähän porattiin pieni reikä ja siihen rautalanka, jossa lenkki toisessa päässä. Siimakelana pieni neppari ja koko komeus liimattiin lapaseen siten, että nuken käsi vaikuttaisi olevan nyrkissä. Näin onki pysyi hyvin kädessä ja se tosiaan näytti siltä, että käsi olisi puristettuna ongen kahvaan.

Jääkaira on myös tikkarin tikku, jonka päällä alumiinifoliota kaksipuolisella teipillä kiinnitettynä. Yläpäähän liimattuna tikunpätkä vääntövarreksi ja kairan kiereiteitä markkeeraa rautalanka. Kokonaisuutena hyvin simppeli, mutta antaa kyllä mielikuvan jääkairasta.

Pilkkijakkaran runko on kahdesta rautalangan pätkästä taivutellut neliöt, jotka on kiinnitetty ristiin langalla ja liimalla. Istuinosana valmis nauha, joka ommeltu renkaaksi. 

Kaikessa simppeliydessään tähän meni runsaasti aikaa. Jo ideointivaiheessa piti olla jonkinlainen kuva siitä, kuinka kokonaisuuden saisi toimimaan. Eihän tässä vaiheessa ollut vielä varmaa, saisiko jään ehjänä irti vadista ja muovipurkin pois. 

Tulos oli sitten tämän näköinen: