keskiviikko 19. elokuuta 2015


Keskusyksikön uusi elämä

Kerran ne käyttötunnit täyttyvät koneelta kuin koneelta. Jonkun 8-vuotta tämäkin palveli ajoittain  yötäpäivää Sitten se laukesi. Taisi emolevy mennä kappaleiksi, tai paremminkin sai hiushalkeaman, koska kone kyllä aukesi, vaan ei lämpimänä. Ei kun purkuhommiin ja katsomaan, mitä se on syönyt. Ajatus nukketalosta oli jo tässä vaiheessa syntynyt. Kone purkuun ja tutkailemaan, saisiko siihen kätevästi puulattian. Tällaisen pohja kun ei ole tasainen, on erilaisia kohoumia, kiinnitysnastoja ja muita "ei purettavissa" olevia osia. Siispä täyttämään sitä alustaa sille korkeudelle, että siihen sai tasaisen lattian ja siitä se sitten lähti.

Yhtään osaa ei ole kiinnitetty ruuveilla, ellei nyt lasketa tuota piirilevyä, joka oli jo jo valmiina. Kaikki puuosat on liimaamalla kiinnitetty niin kaappiin, kuin toisiinsakin. Alunperin kaiken piti mahtua tähän peruskaappiin, mutta se muodostui liian haasteelliseksi. Tila oli aika kapea, sanoisin. Siksipä rakentelin tuollaisen parvekkeen lisätäkseni leveyttä "ohjaushuoneeseen". Avokonttori sanan varsinaisessa merkityksessä, vain taivas kattona. Muta tämähän onkin nukketalo, joten sallitakoon tällainen poikkeuksellinen rakenne.

Alunperin ajattelin laittaa erilaisia merkkivaloja, kiinteitä ja vilkkuvia, mutta luovuin siitä ja laitoin vain "kattovalon" tietokoneen yläpuolelle. mielestäni ei hullumpi lopputulos näinkään. 

Takapäädyn (tk:n) paneloin puulla. Se olisi ollut turhan reikäinen, koska kaikki usb:t ja muut liittimet on purettu pois. Samoin tässä päädyssä on runsaasti ilmastointiaukkoja ja erilaisia läpvientejä, joten pieni siistiminen oli paikallaa. Flektin jätin, ja ehkä kytkenkin sen vielä. Ääntelee mukavasti, kun kiinnitys ei ole ihan alkuperäinen. Eipä se kyllä hiljainen ollut enää vuosiin. 


Toisen päädyt jätin alkuperäiseen asuun, joskin esim. CD-aseman luukun liimasin kiinni. Myös usb-liittimet puuttuu, mutta reijät ovat. sisäpulilella on lautaverhoilu. 

Tämä keskusyksikkö on Acer Veriton ja leveyttä vain vajaat 10 cm. Tällä parvekeratkaisulla sain tarvittavat lisätilat koneenkäyttäjälle.


Lopuksi vielä yleiskuva työhuoneesta. Oikealla on 2hallintapöytä", jossa kiinteä "tee se itse"-hallintanäppäimistö. Loppu pöydästä läppärille, eväille ja muille henkilökohtaisille tavaroille. pöydän yläpuolella on jäähdytysrivat, jotka eivät ole alkupeärisellä paikallaa. Laitoin ne lähinnä täydentämään tyhjää sinänosaa.


Tällainen siitä sitten tuli.

Seppo Rytkönen 19.8.2015